Viikonloppuna juhlitaan – onhan juhla-asusi kunnossa?

In Juhlapukeutuminen, Miesten puvut by Harri Pii

Tulevana viikonloppuna monessa kodissa juhlitaan, kun lukion päättävät ylioppilaat painavat valkolakit päähänsä ja monet valmistuneet juhlistavat opintojensa päättymistä. Tai jos omassa perheessä ei vietetä valmistujaisia, moni suuntaa sukulaista tai tuttavaa aiheen tiimoilta onnittelemaan, jolloin juhlien järjestäjää tulee kunnioittaa juhlavalla pukeutumisella. Olit sitten itse juhlinnan kohde tai toisen saavutuksia juhlistava vieras, viimeistään nyt on aika tsekata juhla-asusi kuntoon ja tehdä viime hetken asuhankinnat. Joten kaikki viikonloppuna juhlivat, tämä postaus on tarkoitettu teille.

Puku vai jotain muuta?

Valmistujaisjuhlat ovat juhlista rennoimpia, jolloin pukeutuminen voi olla hyvinkin vapaamuotoista. Meillä Suomessa on kuitenkin totuttu siihen, että ylioppilaat ja heidän perheenjäsenensä pukeutuvat yleensä tummaan pukuun ja solmioon; tumma puku voi olla tummansininen, tummanharmaa tai musta. Mutta koska valmistujaisia vietetään näin kesän kynnyksellä, myös vaaleammissa puvuissa on sopivaa juhlia – sekä itse juhlakalun että vieraiden. Rennot valmistujaisjuhlat sallivat myös casualin yhdistelmäasun käytön, jolloin voit valita yllesi siistit suorat housut ja kesäisen irtotakin.

Klassinen tummansininen pukukokonaisuus valkoisella kauluspaidalla ja juhlahopealla solmiolla on takuutyylikäs valinta juhlapäivään. Puku Cavaliere, paita Stenströms, solmio ja taskuliina Matex, nahkakengät PBO, nahkavyö Saddler.

Valitsit juhla-asuksesi sitten tyylikkään tumman puvun, vaaleasävyisen puvun tai yhdistelmäasun, panostathan sen laatuun ja materiaaleihin. Miellyttävä puku on valmistettu villasta, joka on hengittävä kuitu ja toimii loistavasti kesäkuumalla – keinokuituiset kankaat ovat kankeita ja hiostavia, niitä ei voi suositella. Myös muita hengittäviä ja laadukkatia luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, pellavaa ja silkkiä, voimme suositella lämpimästi, oli sitten kylmä talvi tai kuuma kesä.

Cavalieren puku on laadukasta 100% villaa, Stenströmsin paita hienolaatuista 100% puuvillaa ja Matexin solmio sekä taskuliina 100% silkkiä.

Laadukkaan materiaalin lisäksi on tärkeää, että puku on valittu kantajansa mukaan, ollen malliltaan ja kooltaan oikeanlainen sekä muokattu sopivaksi. Harva nimittäin löytää mitoiltaan sopivan puvun suoraan hyllystä, vaan yleensä ainakin lahkeiden ja hihojen pituuksia täytyy muokata, jotta puku istuu täydellisesti. Puku tulisikin olla mittasuhteiltaan just eikä melkein sopiva, jotta kokonaisuus on ryhdikäs, eikä puku näytä naapurilta lainatulta. Kun ostat juhlapukusi ammattitaitoisesta vaateliikkeestä, voit aina luottaa siihen, että saat rahoillesi vastinetta ja tarvittavat muokkaukset on tehty asiantuntevasti. Laadukas ja klassisen tyylikäs puku on myös järkevä investointi, sillä se kestää juhlasta ja vuodesta toiseen.

Cavalieren tummansininen puku toimii myös värikkäämpien asusteiden kanssa. Pastellilila kauluspaita Stenströms, rusetti Amanda Christensen, taskuliina Stenströms, kengät PBO, nahkavyö Saddler.

Cavalieren tummansininen puku toimii loistavasti lilan sävyisten asusteiden ja kauluspaidan kanssa. Kauluspaita ja taskuliina Stenströms, solmio Amanda Christensen.

Kauluspaidan valinta

Juhla-asun kanssa klassinen valkoinen kauluspaita, joka on materiaaliltaan hienolaatuista ja hengittävää puuvillaa, on pomminvarma valinta. Mutta myös muut vaaleat, esimerkiksi pastelliset sävyt ovat toimivia juhlapuvun kanssa, jos kokonaisuus on juhlava. Näin kesän kynnyksellä juhla-asun kanssa tummat, synkät tai liian räikeät paidat on turvallista unohtaa. Toki jos sinut tunnetaan värikkäästä ja persoonallisesta tyylistä, on tietysti enemmän kuin sallittua, että myös juhlalookisi on sitä, jos vain etiketti sen sallii – niin kuin rennoissa perhejuhlissa. Useimmille kuitenkin harmonisen tyylikäs juhla-asu valkoisen kauluspaidan kanssa on se toimivin valinta.

Rennot perhejuhlat sallivat myös vaaleampisävyisten pukujen käytön, jotka toimivatkin loistavasti kesäjuhlissa. Vaaleanharmaa puku Oscar Jacobson, valkoinen kauluspaita Stenströms, itsesolmittava pilkullinen rusetti ja valkoinen taskuliina Amanda Christensen, mustat nahkakengät PBO.

Oscar Jacobsonin vaaleanharmaa puku on 100% villaa, valkoinen Stenströmsin kauluspaita 100% puuvillaa, Amanda Christensenin pilkullinen itsesolmittava rusetti ja valkoinen taskuliina 100% silkkiä.

Panosta kenkiin!

Juhlapäivänä erittäin tärkeässä roolissa on kengät – valitsethan laadukkaat, jalkaasi hyvin istuvat ja juhla-asuusi sopivat siistit kengät, sillä kipeät hiertymät eivät kuulu juhlapäivään. Varsinkin juhlakalun jalat ovat kovalla koetuksella, kun joutuu edustamaan aamusta iltaan – tai jopa yömyöhään. Juhlaan sopivat kengät ovat yleensä tyylikkäät mustat tai tummanruskeat, nauhalliset nahkakengät, mutta toki voit valita kengäksi myös persoonallisemman vaihtoehdon. Tyylikäs kenkä kruunaa asukokonaisuuden, vaikka harmillisen moni juhlii vuodesta toiseen samoilla kulahtaneilla ja epämukavilla kengillä. Jos tunnistit itsesi (tai kenkäsi), olisiko nyt korkea aika päivittää juhlakengät uusiin? Tästä voit lukea oppaamme laadukkaiden kenkien valintaan.

Huolla ja kiillota kengät viimeistään juhlia edeltävänä päivänä. Jos juhlakenkäsi ovat uudet, on myös suositeltavaa ”ajaa kenkä sisään” käyttämällä niitä parina iltana kotioloissa, jotta kenkä muovautuu jalkojesi mukaiseksi. Satsaathan myös laadukkaisiin ja hankaamattomiin juhlasukkiin, joiden väri valitaan ensisijaisesti kengän tai lahkeen mukaan.

Vaaleanharmaa pukukokonaisuus on todella trendikäs ja sopii kesäjuhliin – ollen hyvä valinta myös uusille ylioppilaille ja vastavalmistuneille.

PBO:n mustat nauhalliset nahkakengät toimivat juhlakenkinä loistavasti.

Asusteilla persoonallisuutta

Valmistujaisjuhlat ovat rennot juhlat, joten juhlia voi myös ilman solmuketta. Kuitenkin suosittelemme, että valitset kaulaasi juhlavan solmukkeen – varsinkin silloin, jos olet itse juhlien päätähti. Ylioppilasjuhlat ja muut valmistujaisjuhlat ovat tärkeitä ja merkittäviä saavutuksia elämässä ja silloin jos milloin on aihetta panostaa juhlapäivän tyyliin! Solmuke voi olla solmio tai trendikäs rusetti; juhlahopea ja tummansininen silkkisolmio ovat aina varmoja valintoja juhlapuvun kanssa, mutta solmukkeiden värejä ja materiaaleja on pilvin pimein erilaisia, joista jokainen löytää itselleen sopivan. Pääasia solmukkeen valinnassa on, että kokonaisuus toimii ja miellyttää kantajansa silmää. Juhla-asun kruunaa taskuliina, joka valitaan kokonaisuuteen sopivaksi.

Ohjeemme solmion valintaan ja solmujen tekoon löydät täältä.

Vaaleanharmaaseen Oscar Jacobsonin pukuun on helppo yhdistellä myös raikkaita värejä; vaaleanoranssi kauluspaita, solmio ja taskuliina Stenströms, ruskeat nahkakengät PBO, olkaimet Helsingin Olkain.

Kesäisen raikas juhla-asu sopii valmistujaisjuhlien päätähdelle sekä vieraille. Puku Oscar Jacobson, kauluspaita, solmio ja taskuliina Stenströms.

Juhlapäivän asu on viimeisiä asusteita vailla valmis; puvun kanssa käytetään olkaimia tai vaihtoehtoisesti voidaan valita juhlava, yleensä kenkiin natsaava nahkainen vyö – tai olla ilman vyötä. Tumman puvun tai sitä rennomman juhla-asun kanssa voidaan käyttää siistejä ja hillittyjä koruja, esimerkiksi kalvosinnappeja ja solmioneulaa, sekä rannekelloa.

Juhlapuvun kanssa voit pukea tyylikkäät ja trendikkäät olkaimet. Puku Oscar Jacobson, kauluspaita, solmio ja taskuliina Stenströms, olkaimet Helsingin Olkain.

Kun yllämainitut asiat on mietitty ja tsekattu kuntoon, on juhlapäivän tyylisi valmis. Nauti, iloitse ja juhli ylpeänä selkä suorassa, sillä olet juhlapäiväsi ansainnut!

Aaron’sista löydät laadukkaat miesten puvut ja asut niin juhlaan kuin vapaa-aikaan, sekä asiantuntevan ja palvelevan henkilökunnan. Teemme kaikki tarvittavat muutostyöt omassa ompelimossamme ammattitaidoilla – myös asiakkaan omiin vaatteisiin. Ja jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset mitä tahansa apua pukeutumiseen liittyen, autamme mielellämme. Tervetuloa!