Vaatteiden huollon pikaopas

In Materiaalitietous, Vaatteiden huolto, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Vaatteiden oikea pesu, hoito ja säilytys on tärkeää, jotta ne kestävät siisteinä ja käyttökelpoisina pesusta ja vuodesta toiseen. Kun hankit laadukkaista materiaaleista valmistettuja ja huolellisesti työstettyjä vaatteita, on niiden käyttöikä jo lähtökohtaisesti pidempi, mutta se on vasta puoli totuutta – on myös ensiarvoisen tärkeää, että vaatteita huolletaan oikealla tavalla, jotta niistä on iloa mahdollisimman pitkään. Pahimmassa skenaariossa jo yhdellä väärällä pesulla voi pilata laadukkaan ja hienolaatuisen vaatteen käyttökelvottomaksi, joten näihin asioihin kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota.

Asiaa aiheesta ja sen vierestä riittäisi vähintään yhden kirjan verran, johon harvalla riittää aikaa tai mielenkiintoa, joten olemme koonneet teille lyhyet & hyödylliset huolto-ohjeet liittyen miesten yleisimpiin vaatteisiin eli niihin, joita me myymme asiakkaillemme. Erikoiskäyttöön suunnitellut vaatteet ovat siis eri lukunsa ja niiden huoltoon liittyviä ohjeita voit tietustella suoraan alan erikoisliikkeistä.

Tsekkaa pesuohjeet!

Vaate- ja tekstiilituotteiden valmistajat on velvoitettu merkitsemään vaatteisiinsa lakien, standardien ja säännöksien määrittämät hoito-ohjeet, joihin liittyvät symbolit on rekisteröity Euroopassa Ginetex-järjestön ja Suomessa Kiwa Inspectan toimesta; hoito-ohjeiden käyttö on luvanvaraista. Hoito-ohjeita tulee noudattaa, sillä vaatteiden vahinkotapauksissa asia ratkaistaan yleensä aina valmistajan tai myyjän eduksi, jos tuotetta ei ole hoidettu tai käsitelty ohjemerkintöjen mukaisesti – ja toki kaikki varmasti myös toivovat vaatteillensa pitkää käyttöikää. Joten sääntö numero yksi; aina ennen pesua, tutki vaatteen pesuohjemerkinnät! Yleensä ohjeet on kiinnitetty vaatteen tai tuotteen sisäsaumaan, mutta ne voidaan myös painattaa vaatteen nurjalle puolelle kankaaseen.

Tekstiilien hoito-ohjesymbolien merkitykset. Kiwa Inspecta on rekisteröinyt hoito-ohjemerkinnät Suomessa & myöntää luvat niiden käyttöön.

Luonnollisen kuivauksen symbolit, Inspecta.

Hoito-ohjeessa on kerrottu vaatteen vesipesun, valkaisun, rumpukuivauksen, silityksen ja kemiallisen pesun symbolit + mahdolliset kirjalliset lisäohjeet. Pesuohjeiden yhteyteen on yleensä merkitty myös muita tärkeitä tietoja, mm. tiedot vaatteen valmistajasta, valmistuttajasta tai maahantuojasta (pakollinen tieto) sekä vaatteen koko, materiaalit ja yleensä myös valmistusmaa. Hoito-ohjemerkinnän noudattamisella pärjää jo pitkälle ja onnistuu ns. tavallisen puuvillapyykin kanssa, mutta haluamme jakaa teille myös seuraavat tuoteryhmäkohtaiset, käytännössä tärkeiksi kokemamme vinkit vaatteiden huoltoon liittyen.

Puvuntakit ja -housut, irtotakit
  • Pesu vain tarvittaessa ja aina ammattitaitoisessa pesulassa!
  • Hoito-ohjeet löytyvät yleensä takin helman sisäsaumasta tai povitaskusta.
  • Villakankaiset ja laadukkaat pukukankaat hylkivät likaa ja tarvitsevat vain harvoin varsinaista pesua – tuuletus käyttökertojen välillä riittää ja poistaa tunkkaiset hajut.
  • Puvuntakit ja irtotakit säilytetään aina tukevassa ja muotoillussa hengarissa eli vaatepuussa vapaasti roikkuen, puvunhousut pitävässä housuhengarissa eli housupuussa.
  • Ethän koskaan säilö pukuja kosteassa varastossa, umpinaisessa tilassa, muoviin käärittynä tai pukupussissa, sillä ne ummehtuvat! Pukupussit on tarkoitettu vain väliaikaiseen suojaukseen, mm. kuljetusten ajaksi. Kevyet kankaiset ja hengittävät suojakankaat toimivat tarvittaessa pölysuojana.
  • Villakankaiset ja laadukkaasta kankaasta valmistetut pukukankaat eivät juuri rypisty, mutta jos tarvetta silitykselle on, niin silitys ja höyrytys ohjeen mukaisella lämpötilalla.
  • Jos pakkaat puvun matkalle mukaan, viikkaa se siististi matkalaukkuun, jotta se ei rypisty. Matkan aikana mahdollisesti tulleet rypyt oikenevat yleensä kätevästi, kun ripustat puvun höyrytettyyn kylpyhuoneeseen.

Hoito-ohje löytyy yleensä puvuntakkien povitaskusta. Kuvan Oscar Jacobsonin hienolaatuinen villapuku vaatii kemiallisen pesun ja sen voi tarvittaessa silittää enintään 150 asteessa.

Puvuntakit ja -housut tulee ripustaa tukevien ja muotoiltujen vaatepuiden avulla. Kuvan puvut Sand, Cavaliere ja Oscar Jacobson.

Paidat ja kauluspaidat
  • Pesu ohjeiden mukaan samansävyisten kanssa – hoito-ohje löytyy yleensä helman sisäsaumasta.
  • Huomioi materiaali pesuaineen valinnassa; villa ja silkki pestään vain niille tarkoitetulla pesuaineella.
  • Jos tuote kestää konepesun, vältä voimakasta linkousta, jolloin vältyt pinttyneiltä pesurypyiltä ja kaulukset säilyttävät muotonsa.
  • Muotoile paita ja sen kaulukset märkänä, kuivata muotoillussa hengarissa.
  • Silitys ohjeen mukaisella lämpötilalla, mielellään heti kuivauksen jälkeen.
  • Säilytä kaulukselliset paidat sekä silkki- ja pellavapaidat tukevassa ja muotoillussa hengarissa vapaana roikkuen, tarpeeksi väljästi, jolloin ne eivät rypisty ja ovat heti valmiina käyttöön. Rennommat neulospaidat voidaan säilyttää myös kevyesti ja siististi viikattuna.

Kuvan Stenströmsin puuvillainen kauluspaita kestää pesun 60 asteessa ja korkean silityslämpötilan (enintään 200 astetta), mutta ei valkaisua, kemiallista pesua tai rumpukuivausta.

Kaulukselliset paidat tulisi säilyttää hengareissa vapaasti roikkuen.

Neuleet ja neuletakit
  • Pesu ohjeiden mukaan samansävyisten kanssa – hoito-ohje löytyy yleensä niskasta tai helman sisäsaumasta.
  • Neuleiden pesu vain tarpeen mukaan – usein tuuletus ja paikallinen tahrojen puhdistus riittävät, jolloin kangas ja sen värit säilyvät uudenveroisina pidempään. Erityisesti villa ei kaipaa pesua kuin tarvittaessa, sillä villan luontainen rasva hylkii likaa ja turha vesipesu vain heikentää sen käyttöominaisuuksia.
  • Huomioi materiaali pesuaineen valinnassa; villa ja silkki pestään vain niille tarkoituetulla pesuaineella.
  • Jos tuote kestää konepesun, toimi hoito-ohjeiden mukaan, välttäen voimakasta linkousta, jolloin mahdollisesti tuotteesta irtoava väri ei kasaannu epäsiisteiksi raidoiksi pesuryppyihin.
  • Ei rumpukuivausta!
  • Muotoile kosteana ja kuivata mielellään vaakatasossa, jolloin neule ei veny muodottomaksi.
  • Säilytä kuivauksen jälkeen vapaasti roikkuen muotoillussa hengarissa tai väljästi viikattuna. Huom. Jos hengari on liian teräväkulmainen, on vaarana epäsiistit venymät olkapäissä.
  • Neuleisiin mahdollisesti muodostuvat nypyt voi poistaa varovaisesti nukkakammalla tai nypynpoistokoneella.

Frenn Helsingin hienolaatuinen neuletakki on merinovillaa ja se pestään joko käsin tai vaihtoehtona on kemiallinen pesu. Neuletakki voidaan silittää korkeintaan 150 asteessa, mutta se ei kestä valkaisua eikä rumpukuivausta.

Fynch-Hattonin kesäsesongin kevyet neuleet ovat hienolaatuista puuvillaa.

Farkut ja muut housut
  • Pesu ohjeiden mukaan samansävyisten kanssa – pesuohjeet löytyvät yleensä etutaskun nurjalta puolelta tai vyötärön saumasta.
  • Pesu vain tarpeen mukaan; usein tuuletus ja tahrojen paikallinen puhdistus riittävät, jolloin housun kangas ja sen väri säilyvät uudenveroisina pidempään.
  • Villahousut pestään vain villalle tarkoitetulla pesuaineella.
  • Käännä housut aina nurinpäin pesun ajaksi.
  • Älä käytä huuhteluainetta, sillä se tuhoaa housukankaan jousto-ominaisuuksia.
  • Muotoile housut kosteana.
  • Ei rumpukuivausta!
  • Silitys/prässäys tarvittaessa hoito-ohjeen mukaisella lämpötilalla.
  • Housujen säilytys onnistuu parhaiten housuhengarissa eli housupuussa, jolloin ne ovat heti valmiina käyttöön – näin varsinkin prässättyjen housujen kohdalla. Farkut ja muut housut voidaan säilyttää myös siististi viikattuna.

Gabban farkut pestään 40 asteessa nurinpäin käännettynä tai vaihtoehtona on kemiallinen pesu, mutta niitä ei saa valkaista eikä rumpukuivata. Farkkukangas kestää korkeintaan 110 asteen silityslämpötilan.

Housujen oma hengari eli housupuu on parhain tapa housujen säilytykseen.

Päällystakit
  • Pesu ohjeiden mukaan – hoito-ohje löytyy yleensä takin helman sisäsaumasta tai povitaskusta. Hyvin usein päällystakeilla on kemiallinen pesu, joka tapahtuu vain ammattitaitoisen pesulan toimesta.
  • Pesu vain tarvittaessa – jälleen kerran tuuletuksella ja tahrojen paikallisella puhdistuksella saa takin nopeasti siistiksi ja pahat hajut pois – varsinkin villakangastakit rakastavat pikkupakkasessa tuuletusta, mutta myös pieni vesisade tekee villalle silloin tällöin hyvää.
  • Säilytä takkeja tukevassa hengarissa riippuen, ilman pukupusseja tai suojamuoveja.
  • Takkien kausisäilytys puhdistettuina kuivassa ja siistissä tilassa, vapaasti hengarissa roikkuen – tahrat ja lika pinttyvät ja ovat vaikeasti poistettavissa, jos niitä ei puhdisteta ennen säilömistä.

Päällystakit säilötään aina tukevissa vaatepuissa, vapaasti roikkuen.

Nahka, mokka ja nupukki
  • Nahkavalmisteisten vaatteiden pesu ja puhdistus hoito-ohjeen mukaan – yleensä ammattitaitoisessa pesulassa!
  • Nahkavalmisteisille vaatteille on omat kotikäyttöön tarkoitetut hoito- ja suojatuotteet – nahkaa voi harvoin hoitaa liikaa ja kevyt puhdistus olisikin hyvä tehdä jokaisen käyttökerran jälkeen.
  • Nahkakenkien ja -laukkujen hoitokäsittely tulisi tehdä jo ennen ensimmäistä käyttökertaa, jolloin ne säilyvät siisteinä pidempään, hylkien likaa ja kosteutta heti ensimmäisistä askeleista lähtien. Kengissä on hyvä käyttää irtopohjallisia, jotka irroitetaan jokaisen käytön jälkeen, jolloin kenkä pääsee hengittämään ja päivän aikana kertynyt kosteus haihtumaan pois.
  • Jos nahkavalmisteinen vaate, esimerkiksi hanskat tai kengät pääsevät kastumaan, vie ne lämpimään tilaan kuivumaan, mutta älä koskaan saunaan tai patterin päälle, sillä liian nopea kuivuminen kutistaa ja kovettaa nahkan.
  • Nahkakenkien säilytys aina puhdistettuina, siistissä ja kuivassa tilassa. Kenkiä voi säilyttää niille tarkoitetuissa kenkälaatikoissa ja asettaa niiden sisälle pehmusteet tai lepotuet, jolloin kenkä säilyttää muotonsa.
  • Myös nahkavalmisteisiin laukkuihin voit säilytyksen ajaksi sujauttaa tukevan pehmusteen, jolloin ne pysyvät muodossaan. Voit hyödyntää säilytyksessä kankaista suojapussia, joka tulee yleensä nahkalaukun mukana.

Oscar Jacobsonin mokkatakki vaatii ammattimaisen nahkapesun pesulassa.

Nahkakengille on omat hoito- ja puhdistustuotteensa, eikä niitä voi hoitaa liikaa.

Asusteet
  • Yleensä asusteet eivät juuri käytössä likaannu tai jos näin käy, pesu ja puhdistus ohjeen mukaan materiaali huomioiden – herkimpien materiaalien kohdalla käänny aina ammattitaitoisen pesulan puoleen.
  • Myös asusteista saa pahat hajut pois kätevimmin tuulettamalla!
  • Solmioiden, huivien ja taskuliinojen säilytys mieluiten kevyesti rullattuna laatikossa tai korissa – ethän koskaan säilö solmioita solmujen kanssa! Voit myös asetella ne vapaasti roikkumaan esim. housuhengariin, mutta varmista tällöin, että hengarin pehmuste pitää ne varmasti paikoillaan, eivätkä ne pääse tippumaan ja pyörimään pitkin vaatehuoneen lattiaa.
  • Rusettien ja korujen säilytys niiden omissa rasioissa.
  • Nahkavöiden säilytys rullattuina laatikossa tai soljesta ripustettuna esim. hengarissa.
  • Päähineiden säilytys hattuhyllyllä tai laatikoissa. Päähineiden kausisäilytyksessä kannatta niiden sisään sujauttaa tukeva pehmuste, joka pitää päähineen muodossaan.

Kuvan Matexin silkki- ja pellavataskuliinat eivät kestä vesipesua.

Jos vaatepuu on tukeva ja pitävä, voi siinä säilyttää myös asusteita vapaasti roikkuen tai viikattuina

+ Pari hyödyllistä vinkkiä
  • Vaatteiden säilytyspaikka ei ole koskaan kostea varasto!
  • Teippiharja on kätevä varuste kotona ja matkalla – sillä saat siistittyä vaatteen kuin vaatteen nopeasti pölyistä ja karvoista.
  • Punaviinitahran voi saada pois puuvillavaatteesta ripottamalla kostean tahran päälle suolaa tai kivennäisvettä, jonka jälkeen kastelee sen kylmällä vedellä. Tämän jälkeen vaate tulisi pestä mahdollisimman nopeasti.
  • Toimivia asukokonaisuuksia olisi hyvä olla käytössä useampia, jolloin ei tarvitse käyttää samaa asua montaa päivää peräkkäin; tämä lisää vaatteiden ja kenkien käyttöikää sekä ehkäisee niiden kulumista, kun ne ehtivät levätä ja palautua käyttökertojen välillä.
  • Laadukkaat vaatteet ja kengät kestävät käytössä pitkään, mutta ne eivät ole ikuisia – joskus käy niin, että kova käyttö kuluttaa niiden saumat tai pohjat puhki. Jos tuote on muuten hyväkuntoinen, kannattaa se aina korjauttaa. Muistathan, että meiltä Aaron’silta saat ompelu- ja vaatturipalvelut ammattitaidolla – sen sijaan kenkien fiksauksissa käännythän aina suutarin puoleen.

Vaatteen asianmukaiseen hoitoon ja huoltoon liittyen ensisijainen tiedonlähde on aina myyjätaho eli keneltä olet vaatteen ostanut. Mutta jos kaipaat mitä tahansa apua tai opastusta vaatteiden huoltoon liittyen, meille voit aina tulla kysymään neuvoja – autamme mielellämme.

On keskikesän taikojen aika ja blogimme jää pienelle juhannustauolle – seuraava postaus julkaistaan maanantaina 2.7.

OIKEIN MUKAVAA JUHANNUSTA TEILLE KAIKILLE!