Tyylikkäänä vanhojen tansseissa

In Frakin vuokraus, Juhlapukeutuminen, Vanhojen tanssit by Harri Pii

Tammikuun puoliväli lähestyy ja monissa perheissä pohditaan kuumeisesti vanhojenpäivän asuvalintaa. Tänä vuonna vanhojen tanssit järjestetään 15.2-16.2.2018 aikana; juhlapäivän ohjelma sekä kesto vaihtelee aina lukion ja paikkakunnan mukaan. Mitkä sitten ovat nämä paljon puhutut vanhojen tanssit ja kuinka silloin kuuluisi pukeutua? Tässä lyhyt historiikki vanhojenpäivästä sekä vinkit siihen, kuinka perheen juhliva nuorimies pukeutuu tuolloin tyylikkäästi.

Ensimmäiset tanssit jo 1920-luvulla

Vanhojen tansseissa juhlien päätähtiä ovat lukion tokaluokkalaiset ja juhla on kuvainnollinen siirtymä koulun vanhimmiksi abiturienttien jäätyä lukulomalle. Juhla on täysin suomalainen, vaikkakin mm. USA:ssa, Kanadassa, Englannissa ja Australiassa järjestetään tanssiaisia, yläasteen ja lukion päättäjäisten yhteydessä. Vanhojen tanssien historia ulottuu 1920-luvun Helsinkiin ja Norssin lukioon, jossa tansseja tanssittiin ensin satunnaisesti. 1950-luvulla tapa levisi myös muualle Suomeen ja 1970-luvulla juhla vakiintui osaksi lukioiden opetussuunnitelmaa, jolloin vanhojen tansseista tuli jokavuotinen perinne. Perinteiden mukaisesti juhlapäivän iltana tanssijat kokoontuvat viettämään yhdessä iltaa ja tässä vaiheessa asut voivat vaihtua tanssiaispukuja kevyempiin.

Alunperin tapahtuman tarkoituksena oli pukeutua vanhoihin asusteisiin ja näyttää vanhukselta – puvut ja frakit löytyivätkin usein isovanhempien vaatekaapeista. 1970-luvulla juhlan pukukoodi vakiintui ja pojat pukeutuivat yleensä sakettiiin, smokkiin tai frakkiin, mutta myös historiallisia pukuja tai teatteriasuja nähtiin. Tytöt pukeutuivat sen sijaan tanssiin soveltuvaan leveähelmaiseen iltapukuun tai coctail-asuun. Myös asusteet ja kampaukset kuvastivat vanhaa aikaa, pitkine käsineineen ja hienostelevine hattuineen.

Vuosien saatossa vanhojen tanssien pukeutuminen on muuttunut suuresti ja vain harva pukeutuu vuokrattuun ja perinteikkäiseen vanhojen pukuun. Nykyään tyyli lähentelee Yhdysvaltojen tanssiaisia, asuvalinnat ovat lähempänä gaalapukeutumista ja varsinkin tyttöjen päällä nähdään hyvin nykyaikaisia pukuja. MTV:n artikkelissa on hyvä kuvallinen läpileikkaus vanhojenpäivien pukeutumisesta 1950-luvulta tähän päivään. Vaikka pukeutumistyyli on vuosien saatossa muuttunut, on juhlapäivän tanssit edelleen pääsääntöisesti vanhoja salonkitansseja, 1900-luvun muotitansseja sekä 1920- ja 1930-luvun tansseja.

Miesväen pukeutuminen

Vanhojen tansseissa ei siis ole tiukkaa pukeutumisetikettiä, vaan asut voivat olla hyvinkin vapaamuotoisia. Poikien asuina yleisimmät ovat kuitenkin smokki, frakki tai musta puku. Myös sakettia tai tummaa pukua käytetään sekä näyttäviä teatteriasuja, joskin harvemmin. Moni haluaa panostaa juhlaan kunnolla ja pukeutua mahdollisimman juhlavasti, kun siihen on kerrankin mahdollisuus. Frakkien ja smokkien vuokraus on hyvin yleistä ja suositeltavaakin, sillä kasvavalle nuorelle miehelle on usein turha hankkia harvemmin käytettävää ja arvokasta frakkia tai smokkia tässä ikävaiheessa.

Meiltä Aaron’silta onnistuu frakkien ja smokkien vuokraus kenkineen, tervetuloa sovittelemaan!

Vanhojen päivänä on lupa pukeutua juhlavasti. Rusetit Matex.

Frakki on korkea-arvoisin pukukokonaisuus, joten jos valitset sen vanhojenpäivän asuksi, olet takuulla tyylikäs ja keräät ihastuneita katseita. Frakkiin kuuluu musta hännystakki, mustat housut, valkoinen frakkipaita tai frakkivyö, frakkiliivi, rusetti, valkoinen taskuliina sekä mustat kiiltonahkaiset kengät. Vaikka frakki on hyvin tarkkaan määritelty asukokonaisuus, jotkut haluavat korvata taskuliinan vanhojen päivänä värilliseen versioon ja se heille suotakoon. Frakki tulee olla sopiva mittasuhteiltaan ja puettu oikein, jotta se näyttää tyylikkäältä ja istuu hyvin. Tässä kattava Aaron’sin tietopaketti siitä, kuinka frakki puetaan oikeaoppisesti. Oikean frakin löytäminen ja muokkaaminen kantajalleen sopivaksi onnistuu parhaiten asiansa osaavassa vaatetusliikkeessä, ammattitaitoisen myyjän opastuksella.

Meiltä saat frakkikokonaisuudet omaksi tai vuokralle. Anttonin frakki Kaleva. Paita, liivi ja rusetti Matex, kengät Lund.

Frakkiin kuuluu pique-kuosillinen paita, liivi ja rusetti.

Jos nuori haluaa pukeutua juhlavasti smokkiin eli ”tupakkatakkiin”, on se väriltään musta tai tummansininen. Juhlavaa silkkikauluksista smokkia käytetään yhdessä smokkipaidan, solmukkeen sekä silkkivyön tai liivin kanssa. Riippuen tilaisuudesta, rusetti voi olla myös muu kuin musta, kuten esimerkiksi vanhojenpäivänä.

Harrin smokki Kaleva, smokkipaita Stenströms, rusetti ja taskuliina Amanda Christensen, kengät Lund.

Musta puku ja valkoinen paita rusetin sekä taskuliinan kera on myös tyylikäs ja juhlava valinta vanhojenpäivän asuksi. Kun puku on laadukas, istuu hyvin ja siihen on tehty tarvittavat muokkaukset, on se todella mukava myös tanssiaisasuna, antaen kantajalleen roppakaupalla lisää ryhdikkyyttä.

Anttonin musta puku Oscar Jacobson, paita Stenströms, Rusetti ja taskuliina Amanda Christensen, kengät Sand.

Vielä hetki sitten puvun kaulukset olivat minimalistisen kapeita, mutta tämän hetken trendikkäin kaulus on kuvanmukainen eli leveä! Puku Oscar Jacobson, paita Stenströms, kultainen rusetti ja taskuliina Matex.

Vanhojenpäivänä on erittäin tärkeää pukeutua laadukkaisiin kenkiin; tanssikengän tulisi olla tukeva, hyvinistuva ja sileäpohjainen nahkakenkä. Suositeltavaa olisi ”ajaa kenkä sisään” hyvissä ajoin ennen juhlapäivää, jolloin se on muovaantunut mukavaksi ja tanssin askeleet onnistuvat ilman hankaumia. Huolehdithan myös, että juhlapäivänä sukka on laadukas ja hiertämätön, jotta et tarvitse myöhemmin rakkolaastareita.

Meiltä löytyy laadukkaita nahkakenkiä, eri tyyleille. Kengät vasemmalta Sand, PBO, Playboy, Sand ja PBO.

Moni nuorimies haluaa valita tanssipartnerin iltapuvun sävyjä oman pukunsa asusteisiin. Tämä ei ole millään tavalla etikettiin kirjoitettua, mutta toki halutessaan näin voi tehdä. Meiltä Aaron’silta löytyy erittäin runsas sävyvalikoima erilaisia rusetteja sekä muita solmukkeita ja taskuliinoja.

Sinisävyiset rusetit Matex, sidottava rusetti Amanda Christensen.

Rusetteja löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä! Rusetit Matex.

Myös tummaa pukua, eli tummansinistä tai tummanharmaata pukukokonaisuutta, tapaa nykyisin vanhojen tansseissa nuorten miesten yllä. Valkoinen kauluspaita on aina juhlava, klassinen ja varma valinta, johon on helppo yhdistellä muita värejä. Tänä päivänä asuun voi valita värejä hyvinkin vapaasti oman (tai tanssiparin) maun mukaisesti.

Anttonin tummansininen puku Cavaliere, paita Stenströms, solmio ja taskuliina Amanda Christensen.

Violetin sävyiset solmiot ja sidottavat rusetit Amanda Christensen sekä Matex, kauluspaita Stenströms.

Tervetuloa asiantuntevaan ja ammattitaitoiseen liikkeeseemme; meiltä löydät kaiken tarvittavan päästä varpaisiin myös vanhojen päivän juhlallisuuksiin!