Puolustusvoimien juhlapuku herättää kunnioitusta

In Juhlapukeutuminen by Harri Pii

Puolustusvoimien työ näyttäytyy aika harvoin näkyvästi meidän tavallisten kansalaisten arkielämässä. Saamme kuitenkin silloin tällöin nauttia mm. sotilaallisesta juhlapukeutumisesta, esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoilla, linnan juhlissa, sotilashäissä tai jos olemme saaneet vaikkapa kutsun Puolustusvoimien oman merkkipäivän juhlavastaanotolle. Puolustusvoimien juhlapuku kunnia- ja ansiomerkein varustettuna onkin erittäin kunnioitusta herättävä näky, ja moni on saattanut pohtia mielessään sotilasjuhlapukuun liittyviä kysymyksiä – tai jos ei itse ole, niin usein jälkikasvulla on tapana esittää ihastelevan ihmetteleviä kysymyksiä.

Vaatetuksen asiantuntijoina törmäämme säännöllisesti Puolustusvoimien juhlapukeutumiseen lähinnä juhlapuvun asustehankintojen tai puvun muokkaustöiden yhteydessä – varsinaiset sotilasjuhlapuvun hankinnat tapahtuvat aina Puolustusvoimien omien kanavien kautta. Miesten pukeutumisen asiantuntijoina haluamme tällä kertaa esitellä ja jakaa myös teille, hyvät blogimme lukijat, hieman tietoa Puolustusvoimien juhlapukeutumisesta – joten sivistäkäämme itseämme sekä jälkikasvuamme myös tällä isänmaallisella saralla.

Sotilasjuhlapuku on Puolustusvoimissa työskentelevien ammattisotilaiden sekä kriisinhallintatyössä toimivien henkilöiden tarkkaan määritelty juhlapukukokonaisuus.

Merkittävä valtionhallinnon työnantaja

Puolustusvoimien palveluksessa työskentelee noin 12 000 henkilöä, jotka toimivat hyvin erilaisissa työtehtävissä eri puolella Suomea sekä myös ulkomailla; Puolustusvoimia johdetaan Pääesikunnasta käsin, jossa työskentelee Puolustusvoimien ylin johto. Koko henkilöstöstä siviilitehtävissä työskenteleviä on noin kolmannes. Joka vuosi varusmiespalveluksen suorittaa noin 22 000 henkilöä ja Puolustusvoimia pidetäänkin nuorten keskuudessa hyvin haluttuna työnantajana. Muutoinkin kaikkien suomalaisten keskuudessa Puolustusvoimien tekemä työ koetaan arvokkaaksi, sillä heidän tehtävänään on turvata maamme turvallisuutta, osallistua maailmalla kriisialueiden rauhanturvaamistyöhön sekä ylläpitää valtioiden välisiä suhteita.

Sotilasjuhlapukua koristaa Suomen leijona -yksityiskohdat.

Puolustusvoimien sotilas- ja virkapuvut

Puolustusvoimissa työskentelevää ammattisotilasta sekä sotilaallisessa kriisinhallinnassa työskentelevää henkilöä koskevat tarkkaan määrätyt velvollisuudet pukeutumisen suhteen sotilas- ja virkapukujen osalta. Puolustusvoimien virkatehtävissä, virallisissa tilaisuuksissa presidentin läsnä ollessa, puolustusvoimien lippujuhlapäivän tai valtiollisina juhlapäivinä järjestettävissä tilaisuuksissa sekä sotilashautajaisissa ko. henkilön on käytettävä sotilaspukua. Myös vakinaisesta palveluksesta eronneella, reserviupseerilla (EVP), on oikeus käyttää sotilaspukua erikseen määritellyissä tilaisuuksissa, mm. juhlallisuuksissa, joissa pukukoodina on juhlapuku.

Sen sijaan sotilaspukua ja siihen kuuluvia pukineita, merkkejä ja tunnuksia ei ole luvallista käyttää puoluepoliittisessa toiminnassa, mielenosoituksissa tai vaalimainonnassa. Poliittisessa tilaisuudessa sotilaspuvun käyttö on luvallista vain henkilölle, joka toimii Puolustusvoimien edustajana.

Tarkat ohjeet ja säädökset pukeutumisen suhteen eri tilaisuuksien osalta löytyvät Puolustusvoimien sotilas- ja virkamiespukunormien ohjesäännöistä.

Jalometalliset mansetinnapit koristavat sotilasjuhlapuvun hihansuita eli mansetteja. Sotilasjuhlapuvun hihoissa olevat arvomerkit osoittavat henkilön sotilasarvon.

Sotilasjuhlapuku

Erilaisissa juhlallisuuksissa voimme nähdä sotilaalliseen juhlapukuun pukeutuneita vieraita ja tyypillisesti esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, sotilashautajaisissa tai -hääjuhlassa olemme voineet törmätä ansiomerkein koristeltuun sotilaalliseen juhlapukuun. Jokaista sotilaspukua vastaa tietty siviilipuku.

Pientä juhlapukua, eli sotilassmokkia, käytetään klo: 18.00 tai sen jälkeen alkavilla Puolustusvoimien piirissä järjestettävillä juhlapäivällisillä ja -illallisilla. Myös ulkovaltojen edustajien kanssa kansallispäivän, asevoimien tai puolustushaaran vuosipäivän tilaisuuksissa sekä siviilitilaisuuksissa vuosi- tai muun merkkipäivän juhlallisella vastaanotolla käytetään pientä juhlapukua. Sotilashäissä kutsun saaneet ammattisotilaat pukeutuvat myös pieneen juhlapukuun.

Pieni juhlapuku puetaan valkoisen smokkipaidan, mustan rusetin, mustan vyön sekä mustien kiiltävä- tai puolikiiltäväpintaisten mantelikärkisten nauhakenkien kanssa. Pienessä juhlapuvussa ei käytetä suurristejä, rintatähtiä, komentajamerkkejä, rintaan kiinnitettäviä alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä eikä kunniamerkkinauhalaattoja. Kuvan sileämiehustainen smokkipaita Stenströms.

Sotilassmokkiin kuuluu musta smokkivyö eli cummerbund.

Sotilasjuhlapuvun kanssa käytetetyt kalvosinnapit ovat vapaavalintaset, kunhan ne ovat tyyliltään arvokkaat. Kuvan smokkipaita Stenströms sekä kalvosinnapit Matex.

Juhlapukua, eli sotilasfrakkia, käytetään klo: 18.00 tai sen jälkeen alkavissa itsenäisyyspäivän, puolustusvoimien lippujuhlanpäivän ja joukkoyksikön vuosipäivän juhlissa sekä tasavallan presidentin järjestämillä kutsuilla. Jos sotilashäiden sulhanen, bestman, morsian tai kaaso kuuluu Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan, tulee hänen myös pukeutua sotilasjuhlapukuun. Juhlapukua voidaan käyttää myös tilaisuuksissa, joissa siviilihenkilöt käyttävät muutoin frakkia tai jos se on erikseen määrätty pidettäväksi, esimerkiksi jo ennen 18.00 alkavissa tilaisuuksissa.

Juhlapuku eli sotilasfrakki puetaan frakkipaidan, mustan rusetin ja valkoisen frakkivyön kanssa. Juhlapuvussa kannetaan suurristiä, rintatähtiä, komentajamerkkejä, nauhassa rintaan kiinnitettäviä kunniamerkkejä ja valtion virka-ansiomerkkiä.

Sotilasjuhlapuvun kanssa käytetään sotilaspäähinettä.

Stenströmsin kulmakauluksinen frakkipaita ruuvattavilla frakkinapeilla.

Sotilasjuhlapuvussa sotilaan arvo osoitetaan hihoihin kiinnitetyillä arvomerkeillä ja lisäksi mm. vasempaan rintaan kiinnitetyt kunniamerkit kertovat henkilön ansioista ja saavutuksista maanpuolustustehtävissä. Kunniamerkkeinä käytetään isoja ansiomerkkejä silloin, kun niitä on enintään kolme, tai pieniä ansiomerkkejä silloin, kun niitä on neljä tai enemmän. Sotilaspukujen kunnia- ja ansiomerkkien kantamisen tarkka normisto löytyy Puolustusvoimien sivuilta.

Sotilasjuhlapuvun kunniamerkit kiinnitetään riviin, 2 cm kaulushalkion alapuolelle. Jos kunniamerkkejä on 1-3, käytetään isoja kunniamerkkejä tai jos niitä on neljä tai enemmän, käytetään pieniä kunniamerkkejä. Kuvan frakkipaita Matex.

Sotilasjuhlapuvun käyttö akateemisissa juhlissa

Väitöstilaisuuden väittelijä, vastaväittäjä tai kustoksena oleva ammattisotilas käyttää juhlapukua mustan vyöliivin kanssa, ilman kunniamerkkejä. Väitöstilaisuutta seuraamaan tulleet ammattisotilaat pukeutuvat sen sijaan palveluspukuun. Iltajuhlassa eli karonkassa juhlapuvun musta vyöliivi vaihdetaan valkoiseen siinä tapauksessa, jos paikalla on naisia. Kunniamerkkejä ei laiteta karonkaan.

Promootioissa ja promootiopäivällisellä promovoitavana oleva ammattisotilas sekä juhlavieraat käyttävät juhlapukua mustalla vyöliivillä, promootiopäivällisellä vyö vaihdetaan valkoiseen. Sekä promootioissa että väitöstilaisuuksissa tohtorinhattuun oikeutetut sotilaat käyttävät aina tohtorinhattua vakiintuneiden tapojen mukaisesti. Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori pukee ylleen metallikäädyt edustaessaan korkeakouluaan valtiollisissa ja akateemisissa tilaisuuksissa.

Sotilasjuhlapukujen kanssa kaulaa koristaa musta rusetti.

Puolustusvoimien ammattisotilas sekä sotilaallisessa kriisinhallinnassa työskentelevä henkilö, meiltä Aaron’silta löydät sotilasjuhlapuvun kanssa pidettävät laadukkaat asusteet; frakki- ja smokkipaidat, vyöt, olkaimet, rusetit ja kengät. Sekä tarvittaessa myös pukujen muokkaus- ja ompelupalvelun – Tervetuloa!