Kuinka pukeutua työhaastatteluun?

In Miesten pukeutuminen, Pukeutumisetiketti, Työpukeutuminen, Vinkit & ohjeet by Harri Pii

Kiitos postauksen kuvista Piikit Oy:n Heidi Luck ja Hemmi Kinnunen, sekä kuvauspaikoista Harry’s ja Karjalan Puku Oy.

Työhaastattelu on tärkeä vaihe työnhakuprosessissa, sillä sen avulla työnantaja pyrkii selvittämään hakijan sopivuuden ja motivaation avoinna olevaan työtehtävään. Työhaastattelijoina toimii usein työnhakijalle entuudestaan tuntemattomat ihmiset, joten hakijan kannattaa panostaa positiiviseen ensivaikutelmaan – sillä on erittäin suuri merkitys ihmisten välisessä kohtaamisessa ja sen voi tehdä vain kerran. Ihmisen ulkoinen olemus eli mm. ilmeet, eleet, äänensävy ja pukeutuminen vaikuttavat suuresti ensivaikutelmaan – halusimmepa sitä tai emme. Psykologiset tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että luomme uudesta ihmisestä salamannopean tulkinnan ja jopa ensimmäisen seitsemän sekunnin aikana aivomme ovat rekisteröineet jo 11 erilaista asiaa kohtaamastamme ihmisestä. Ensivaikutelma toimii myös myöhemmin suodattimena, jonka muuttaminen voi viedä aikaa.

Työhaastattelutilanteessa pukeutumisella on iso merkitys positiivisen ensivaikutelman luomiseen, jonka vuoksi siistiin ja huoliteltuun asukokonaisuuteen kannattaa panostaa – sillä voit loppujen lopuksi jopa erottautua eduksesi muista tasavertaisista hakijoista. Se, miten työhaastatteluun kannattaa pukeutua, riippuu toimialasta, yrityksestä sekä työtehtävästä – ja tottakai asukokonaisuus tulee tuntua myös aina omalta, jotta olo on luonteva ja itsevarma.

Tyylikäs ja siisti pukeutuminen edesauttaa positiivisen ensivaikutelman luomisessa. Hemmin kauluspaita ja neule Stenströms, irtotakki Cavaliere, taskuliina Amanda Christensen, samettihousut Meyer, kengät Barbour.

Sinivihreä ja tyylikäs asukokonaisuus hillityllä ruutukuosilla näyttää superfreshiltä.

Tutki, kuinka yrityksessä pukeudutaan

Ota selvää etukäteen, millainen on yrityksen kulttuuri ja arvot, tutkimalla esimerkiksi yrityksen verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia. Toimialalla ja haetulla työtehtävällä on myös vaikutus siihen, kuinka työhaastattelutilanteessa kannattaa pukeutua, mutta ei aina – joskus konservatiivisellakin alalla voi olla rento yritys- ja pukeutumiskulttuuri. Yrityksen kotisivujen ja some-kanavien valokuvien välityksellä yrityksillä on tapana esitellä itsensä ja arvonsa, ja niistä voi tutkia, pukeutuvatko työntekijät rennosti vai muodollisesti – niistä saakin yleensä hyviä vinkkejä siihen, kuinka työhaastatteluun olisi suotavaa pukeutua.

Jos tiedossasi on, kuka tai ketkä yrityksen edustajat sinua haastattelevat, voit etukäteen pohtia, kuinka he ovat mahdollisesti pukeutuneet; jakkupukuun, tummaan pukuun ja solmioon, casualisti vai todella rennosti. Jos haastattelijana toimii ison yrityksen toimitusjohtaja tai henkilöstöpäällikkö, kannattaa suosia muodollisempaa pukeutumista – tällöin turvallinen vaihtoehto on puku ja kauluspaita tai siisti smart casual-asukokonaisuus. Jos tiedossasi on, että haastattelija on pukeutunut hyvinkin rennosti, voit pukeutua esimerkiksi siistiin kauluspaitaan tai neuleeseen ja suoriin housuihin. Hupparit sekä muut liian rennot ja arkiset asut eivät koskaan ole hyvä vaihtoehto työhaastatteluun.

Hillityn asiallinen asukokonaisuus, johon tuo piristystä pilkkukuosilliset yksityiskohdat. Asu toimii myös ilman irtotakkia. Kauluspaita ja neuletakki Stenströms, solmio ja taskuliina Amanda Christensen, tummansininen irtotakki Sand, kangashousut Gabba, kengät Barbour.

Hillityn tyylikäs asukokonaisuus, joka antaa ryhtiä ja itsevarmuutta.

Mukavuus ennen kaikkea

Pukeuduit haastatteluun virallisesti tai rennon casualisti, on erittäin tärkeää, että asu tuntuu mukavalta. Työhaastattelu on aina jännittävä tilanne ja jotta olo on mahdollisimman luonteva ja itsevarma, tulee vaatteiden tuntua ja näyttää mukavilta ja siisteiltä. Sillä jos joudut kaiken aikaa miettimään esimerkiksi sitä, että housut puristavat, kauluspaidan napit irvistävät tai puku tuntuu päällä hiostavan kuumalta, ajautuu keskittyminen vääriin asioihin, eikä olo voi olla luontevan itsevarma. Laadukkaisiin, mukaviin, hengittäviin ja istuviin vaatteisiin kannattaa siis aina panostaa työhaastattelussa – tai mielellään ihan joka päivä.

Kun vaatteet on valmistettu laadukkaista, istuvista ja mukavista materiaaleista, ne päällä viihtyy – satoi tai paistoi. Hemmin asukonaisuus sopii mm. luovalla alalla työskenteleville sekä värien ystäville – se on pirteän persoonallinen, mutta silti siisti ja tyylikäs.

Nahkaiseen Barbourin olkalaukkuun mahtuu läppäri ja toimistotarpeet – ja se kestää myös tuulet ja tuiskut. Housut Meyer, hanskat ja nahkaiset kengät Barbour. 100% villaa oleva Oscar Jacobsonin irtotakki ei myöskään säikähdä pienestä lumisateesta.

Villainen Stetsonin päähine sopii Suomen sääoloihin – ja se on myös tyylikäs. Punainen pehmeä poolopusero Monte Carlo, silkkihuivi Matex, taskuliina Amanda Christensen, irtotakki Oscar Jacobson.

Vältä ylilyönnit

Vaikka yritys olisi hyvinkin luova ja rento, työhaastattelutilanteessa ei kannata alkaa kikkailemaan uusimpien trendien kanssa, sillä silloin on vaarana antaa itsestä epäsiisti ensivaikutelma – haastattelija ei välttämättä ymmärrä pintamuotia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asu tulisi olla harmaa ja tylsä, vaan omaa persoonaa kannattaa aina tuoda esiin pukeutumisessa, kunhan tekee sen hillityn tyylikkäästi. Yleensä hyvä ja varma valinta on klassisen siisti asukokonaisuus, jota piristää persoonallisilla ja piristävillä yksityiskohdilla.

Pintaliitomuoti kannattaa siis unohtaa työhaastatteluasussa, mutta toisaalta myöskin ylipukeutumista on suositeltavaa välttää. Joten jätä tumma puku ja solmio huoletta kotiin ja valitse mieluummin kauluspaita+puuvillahousut -yhdistelmä, jos tiedossasi on, että yrityksen toimiala, sen pukeutumiskulttuuri sekä tulevat työtehtävät vaativat täysin muunlaista pukeutumista.

Kun työhaastattelun asukokonaisuus on siisti, tyylikäs ja mukava, voit keskittyä täysin oman osaamisesi esiintuomiseen – Onnea työhaastatteluun!

Kun työhaastatteluasu on siisti, istuva ja mukava, olo on itsevarma – ja voit keskittyä täysin oman osaamisesi esiintuomiseen.

Jos olet saanut kutsun työhaastatteluun ja haluat luoda pukeututumisellasi itsestäsi mahdollisimman siistin ja asiantuntevan ensivaikutelman, tule meille Aaron’siin – autamme sinua erittäin mielellämme kaikissa pukeutumiseen liittyvissä kysymyksissä sekä asuhankinnoissa.

P.S Työantaja ja työnhakija, joko olet kuullut jyväskyläläisestä PIIK-palvelusta? PIIK auttaa työnosaajia ja työnantajia kohtaamaan toisensa – anonyymisti ja reaaliaikaiseti. Palvelun tarkoituksena on yhdistää profiilien perusteella osaaminen, persoona ja kulttuuriyhteensopivuus ja ehdottaa parhaat osumat – sekä työnantajalle sekä työnosaajalle. Työnosaaja – katso havainnollistava video siitä, kuinka PIIK toimii työnosaajan näkökulmasta. Työnantaja – tässä video PIIK-palvelun toiminnasta työnantajan näkökulmasta. Lisää tietoa palvelusta Piikit Oy:n kotisivuilta.