Faktaa ja fiktiota villasta

In Materiaalitietous, Miesten pukeutuminen by Harri Pii

Markkinoilla myynnissä olevien vaatteiden ja tekstiilien valmistusraaka-aineita on lukematon määrä eikä ihme, että moni kuluttaja on niistä pää pyörällä tuoteselosteita tutkiessa. On eläinkuituja (mm. silkki, villa, karvat), kasvikuituja (mm. puuvilla, hamppu, juutti), lehti- ja hedelmäkuituja, muuntokuituja (mm. modaali ja viskoosi) sekä täysin teollisesti valmistettuja tekokuituja (mm. akryyli, polyesteri, polyakryyli, polyamidi, elastaani). Moni on voinut haksahtaa ”villaneuleeseen”, joka onkin koostumukseltaan 100% akryyliä, tai mainostettu ”villakangastakki” sisältääkin vain ripauksen villaa. Kuluttajan on oltava nykyään hyvin tarkkana, mitä materiaaleja ostaa ja että saa rahoilleen vastinetta.

Tässäkin asukokonaisuudessa löytyy laadukasta villaa monessa muodossa; 100% villakangastakki Frenn Helsinki, 100% merinovillaneule Sand, oranssi villa-puuvillahuivi Matex, kauluspaita Stenströms, solmio Amanda Christensen, puuvillahousut Meyer ja nahkavyö Saddler.

Kun meiltä kysellään laadukkaan vaatteen ominaisuuksia, tulevat materiaali, valmistustapa ja kestävyys kärkipäässä. Peräänkuulutamme ja korostamme varsinkin luonnonmateriaalien loistavia käyttöominaisuuksia, joista villa on yksi ylivoimaisesti monikäyttöisimmistä ja parhaimmista materiaaleista. Villasta puhuttaessa monelle se ensimmäinen mielikuva on mummon kutoma villasukka tai kutiseva villapaita, vaikka todellisuus on ihan jotain muuta sekä paljon enemmän.

Villa on ekologinen materiaali, josta valmistetaan lämpöisiä ja laadukkaita asusteita. Siniruudullinen villa-nahkahanska Barbour, ruskeanharmaat villa-nahkahanskat Stetson, villahuivi Amanda Christensen, sinisävyinen villapäähine Salon Lakkitehdas ja harmaa villapäähine Stetson. Mustaa nahkaa oleva weekend bag Lacoste.

Korkealuokkainen harjattu kampalankavilla on todella hienolaatuinen materiaali.

Ihminen on tuhansien vuosien ajan valmistanut vaatteita eläinten karvoista ja lampaan villa on ollut yksi tärkeimmistä raaka-aineista; vanhimmat villavaatteet ovat kotoisin Keski-Aasiasta yli 10 000 vuoden takaa. Lampaiden laiduntaminen vaatii paljon tilaa, joten lampaanhoitoa harjoitetaan harvaan asutuilla alueilla. Merkittävin villantuottajamaa on Australia, jonka lampaista 2/3 on merinolampaita, joiden villa on erityisen pehmeää ja arvokasta. Hienoin villa saadaan kuitenkin vuohista (kashmir ja mohair), laamasta, alpakasta, vikunjasta, kamelista ja kaniinista (angora).

Lammas keritään yleensä kaksi kertaa vuodessa, jonka jälkeen villa pestään, värjätään ja kehrätään langaksi.

Villaan liittyy paljon vääriä käsityksiä ja uskomuksia, jotka on aika oikoa oikeiksi. Seuraavaksi esittelemme yleisimmin kuullut väittämät sekä sen, ovatko ne faktaa vai fiktiota.

”Villa kutittaa!”

Väärin. On olemassa villaa ja villaa. Se mummolta saatu kutiava villapaita on todennäköisesti kudottu hyvin karkeasta karstalangasta, jonka kuidut osoittavat joka ilmansuuntaan, aiheuttaen iholla kutinaa. Karstalangalla saadaan luotua epäsäännöllisiä ja mielenkiintoisia pintoja, esimerkiksi tweed- ja flanellikankaisiin, joten se ei suinkaan ole aina huono ominaisuus. Mutta silloin, kun villalanka on harjattu mekaanisesti yhtenäiseksi ja sileäksi, on se laadultaan hienoa ja pehmeää. Pukuihin ja juhlavaatteisiin käytetään tätä kampalankavillaa, jolloin kangas on vahvaa, siistiä ja hienolaatuista – eikä kutita! Laadukkaan villakankaan tunnistaa myös kaksisäikeisestä loimi- ja kudelangasta, jolloin kangas on vahvaa ja kestävää.

Hienoimmat pukumateriaalit ovat 100% villaa, jolloin ne ovat todella laadukkaita, miellyttäviä käyttää, eivät rypisty ja hengittävät myös kesäkuumalla. Harrin puku Cavaliere, villaneuletakki ja kauluspaita Stenströms, villainen taskuliina Amanda Christensen, kengät Sand.

Sini-lila-harmaa -väriyhdistelmä toimii!

Liikkeessämme on runsas valikoima erilaisia laadukkaita villapukuja. Puvut Sand, Cavaliere ja Oscar Jacobson.

”Villa on kuuma ja hiostava materiaali.”

Väärin. Villan kuitu on keratiinia eli valkuaisainetta, itse asiassa samaa ainetta kuin ihmisen kynnet ja hiukset. Villalangan parhaita ominaisuuksia ovat sen loistava lämmöneristys- sekä kosteudenimemiskyky. Villakuitu on kiharaa ja sitoo itseensä ilmaa, jota keho lämmittää ja korkean lämmöneristyskyvyn vuoksi villa lämmittää kylmillä sekä viilentää kuumilla keleillä, sopien ympärivuotiseen käyttöön. Villa ei myöskään hiosta vaan päinvastoin hengittää erinomaisen hyvin, sillä ilma pääsee kulkemaan kuitujen lävitse ja mahdollinen kosteus (kuten hiki) haihtumaan kankaan läpi.

Merinolampaan villa on todella hienoa ja kiharaa. 100% merinovillaiset neuleet Sand ja pipot Stetson, Amanda Christensenin vintagesolmiot ovat villaa ja silkkiä.

Anttonin kaulassa Amanda Christensenin villa-silkki vintagesolmio, merinovillaneule ja kauluspaita Sand. Cavalieren irtotakki on 100% villaa.

Vihreä-valkoinen yhdistelmä on todella cool!

Cavalierelta löytyy todella upeita, 100% villaa olevia tyylikkäitä irtotakkeja.

”Villavaatteet eivät kestä käyttöä.”

Väärin. Villa on käyttöominaisuuksiltaan erinomainen luonnonkuitu; villan luontainen rasva hylkii likaa, vettä ja hajuja, säilyttää värin, joustaa hyvin, rypistyy huonosti, on hyvin laskeutuvaa ja sitä voi muovailla höyryllä ja kosteudella lähes loputtomasti. Laadukas 100% villainen villakangastakki on hyvä esimerkki käyttöominaisuuksiltaan loistavasta vaatteesta, joka lämmittää, hengittää ja hylkii likaa sekä vettä, sopien monelle säälle. Toki eri villalaadut ovat kestävyydeltään erilaisia ja hienoimmat villat, esimerkiksi mohair ja kashmir, eivät kestä kulutusta yhtä hyvin kuin perinteinen lampaanvilla. Myös sillä, onko kangas kudottu yksi- vai kaksisäikeisestä langasta, on iso merkitys villavaatteen kestävyyteen. Moniin enemmän kulutusta vaativiin villatuotteisiin on lisätty hieman keinokuitua tuomaan vaatteelle lisää kestoa.

Sandin sammalenvihreässä villakangastakissa on todella hieno kangas; 85% villaa ja 15% cashmerea. 100% villainen hattu Stetson, villahuivi Amand Christensen, villasekoitehousut Meyer, kengät PBO.

Salon Lakkitehtaan tyylikäs lierihattu sekä Amanda Christensenin nahkahanskojen vuori on 100% villaa. Musta weekender Lacoste.

”Villa nukkaantuu.”

Kyllä ja ei. Karstalangasta valmistettu kangas nukkaantuu eli nyppyyntyy käytössä helpommin, kun taas hienolaatuinen ja harjattu kampalankakangas harvemmin. Kankaan irralliset kuidunpätkät kerääntyvät irralliseksi nukaksi, joka ilmestyy yleensä kohtiin, jotka ovat alttiina jatkuvalle mekaaniselle hankaukselle. Jos vaate on valmistettu sekoitekankaasta, sisältäen villan lisäksi esimerkiksi jotain keinokuitua, nukkaantuu se yleensä vauhdikkaammin, sillä villa hylkii keinokuitua. Nukka on kuitenkin helppo irroittaa siihen tarkoitetuilla apuvälineillä, esim. nukkaharjalla, -kammalla tai nyppyjen poistoon tarkoitetuilla koneilla.

Stenströmin 100% cashmereneuleet ovat todella hienoja ja pehmeitä. 100% villaa olevat solmiot ovat Amanda Christensenin.

Stenströms on tunnettu laadukkaista kauluspaidoista, mutta heiltä löytyy myös hienoja neuleita ja asusteita.

”Villasta valmistetaan pääasiassa villapaitoja ja villasukkia.”

Väärin. Villa on todella monikäyttöinen materiaali ja hienoista kampalankavilloista valmistetaan upeita ja hienolaatuisia pukuja, juhlavaatteita, päällystakkeja sekä asusteita, niin talvi- kuin kesäkäyttöön. Toki villasta valmistetaan myös perinteisiä villapaitoja tai pehmeitä villaneuleita sekä villasukkia. Villainen hieno sukka onkin loistava valinta tilanteeseen kuin tilanteeseen, korkean lämmöneristyskyvyn ja hengittävyyden vuoksi. Ja vaikka kenkä kastuisi, niin ei hätää – villa lämmittää myös märkänä. Vaatteiden lisäksi villasta valmistetaan runsaasti erilaisia kodintekstiilejä mm. paloturvallisia kankaita, sillä villalla on korkea palamispiste, eikä se sula syttyessään.

Villa-sekoitehousut ovat mukavat, kestävät ja konepestävät. Housut Meyer, Alberto ja Kaleva.

Meyer on tunnettu laadukkaista housuista, jotka on viimeistelty mielenkiintoisin yksityiskohdin.

”Villavaatteiden pesu on työlästä.”

Riippuu keneltä kysyy. Villa hylkii hyvin likaa, jonka vuoksi sitä ei tarvitse pestä usein. Tuuletus kosteassa ulkoilmassa monesti riittää, jolloin kuitu turpoaa ja siitä poistuu epäpuhtauksia, ja vaate raikastuu. Mutta jos tarvetta pesulle on, tulee sen tapahtua aina käyttöohjeen mukaan, joka näkyy tuoteselosteessa. Pesuaineeksi tulee valita hienopesuun tai erityisesti villalle tarkoitettu pesuaine ja lämpötila on yleensä max. 30 astetta. Villavaatteiden pesu vaatii muutamia erityishuomioita, mutta kun ne ovat tulleet tutuiksi, ei pesu ole juuri tavallista hienopyykkiä työläämpää.

Villavaatetta ei saa koskaan pestä liian kuumassa vedessä, liian pitkällä pesuohjelmalla, liikaa hangaten tai kuivata rumpukuivaajassa, muutoin villa vanuuntuu ja kutistuu. Villa täytyy myös kuivattaa vaakatasossa, jotta vaate ei menetä muotoaan. Jotkin tuotteet kestävät koneellisen hienopesun, mutta osa tuotteista tulee pestä käsin tai vaativat kemiallisen pesun. Hienoimmat villavaatteet, esim. villapuvut ja villakangastakit, tulee aina viedä ammattitaitoiseen pesulaan puhdistettavaksi. Hyvät ja kattavat kotiohjeet villavaatteiden pesuun, kuivatukseen ja silitykseen löytyy Marttojen kotisivuilta.

Villainen hieno sukka hengittää, lämmittää ja sopii moneen tilanteeseen. KS sukka on 90% villaa, nahkanilkkurit Playboy.

Villa on ekologinen ja luonnossa hajoava luonnonkuitu, joka on käyttöominaisuuksiltaan ylivoimainen materiaali. Liikkeessämme on runsaasti erilaisia villasta valmistettuja, korkealuokkaisia ja takuulaadukkaita tuotteita, mm. pukuja, takkeja, neuleita, housuja ja asusteita. Voimme lämpimästi suositella villaa, ihan jokaiselle!